Ugyanúgy, mint az előző években – az idei Böllérfesztiválon is meghívásos verseny zajlik. Mivel az évek során a látogatók, és a kóstolni szándékozó vendégek száma folyamatosan gyarapodott, ezért 2018 február 23 -ig csapatok – baráti társaságok, munkahelyi közösségek, településeket képviselő csoportok – jelentkezését várjuk.
- felnőtt: 500 Ft
- gyermek: 400 Ft
- kóstolójegy: 300 Ft
A 2017. évi rendezvény képeinek megtekintéséhez klikk ide!Elérhetőségek, mindenkori pontos tájékoztatás:
Tel: 06 (20) 342-1129
E-mail: tiszatostrand.kft@gmail.com
Persze, a kimérhető porták száma véges, ezért a szervezők kérik, hogy minél korábban jelentkezzenek azok a csapatok, akik részt akarnak venni a böllérfesztiválon. Érdeklődni Kupai Kinga ügyvezetőnél, a 06/20 -342 -1129 –es telefonon, jelentkezni pedig a tiszatostrand.kft@gmail.com e-mail címen lehet, a csapat nevének, és székhelyének megadásával.
A csapatok számára a szervezők a sertéseket ingyenesen biztosítják, de határozottan elvárják, hogy az elkészített disznótoros ételeket kóstoló formájában – kóstolójegy ellenében – a fesztiválra látogatóknak felkínálják.
A versenyen való részvételért a csapatoknak 25.000 Ft nevezési díjat kell fizetniük. Az idei évtől a csapatok extra kiadásának részbeni fedezete végett, minden egyes megszerzett kóstolójegyből a szervezők 33%-ot, azaz 100 forintot juttatnak vissza a csapatoknak.
A résztvevő böllérek, a rendezőcsapat által elkábított jószág kivéreztetésével kezdik a versengést. A zsűri – mely mesterszakácsokból, húsipari – és gasztronómiai szakemberekből áll, egész nap ellenőrzik a csapatoknál a feldolgozás és az ételek elkészítési folyamatát.
Külön figyelmet kap a bírálat során:
A legkülönlegesebb, leghagyományosabban elkészített és legízletesebb hurka.
A versengés a „Tiszator böllére„ cím elnyeréséért zajlik.
A legeredményesebb munkát végző első három csapat értékes ajándékokat kap.
Az értékes közönségdíjat a legtöbb kóstolójegyet leadó csapat kapja.
- Legszebb szúrás
- Legszebb pörzsölés
- Legszebb bontás
- Legtisztább környezet
- Legszebb sonka
- Legszebb „hasa” szalonna
- Legszebb karikapecsenye
- Legszebb porta
- Legcsinosabb „fehércseléd”
- Legudvariasabb csapat
- Legfinomabb fogó pálinka
- Legfinomabb forralt bor
- Legfinomabb pogácsa
- Legjózanabb csapat
- Legfinomabb hagymás vér
- Legfinomabb „pecsenye”
- Legfinomabb tepertő
- Legfinomabb Orja leves
- Legfinomabb véres hurka
- Legfinomabb májas hurka
- Legfinomabb vegyes hurka
- Legfinomabb Kolbász
- Legfinomabb különleges kolbász
- Legfinomabb sült oldalas
- Legfinomabb disznósajt
- Legszebb tálalás
- Legtöbb terméket készítő csapat
- Legszínvonalasabb műsort adó csapat
A szervezők csapatonként 1 db. kb. 120 kilós sertést, 1db extra fejet, extra belsőséget, igény szerint vért, 1db kis faházat, víz – és áramvételi lehetőséget, kóstoláshoz igény szerint kenyeret, és a kóstolóadagok kiosztásához szükséges egyszer használatos eszközöket biztosítanak limitált mennyiségben, így ajánlatos és célszerű tartalékokról gondoskodni a csapatoknak. Az udvarok szépítéséhez szükséges tárgyakat, eszközöket és érvényesített poroltó készüléket a versengő csapatok maguk hozzák.
A Böllérversenyre érkező felnőtt vendégeknek a belépőjegy 500 Ft, gyermekeknek 10 éves korig ingyenes, 10 éves kortól 18 éves korig 400 Ft. A látogatók 300 Ft/db áron kóstolójegyet vásárolhatnak, mellyel a versengő csapatok udvaraiban készült étkeket kóstolhatják.
A rendezvény helyszínén hatósági állatorvosok hagyják jóvá az állatok felhasználhatóságát.
A disznóvágás során fel nem használt állati szerveket (bél, szem, csont) a szervezőktől kapott, „veszélyes hulladék” címkével ellátott zsákokban kell gyűjteni. Az elszállításról a rendezők gondoskodnak.
Az elhasznált vizet kizárólag a csatornai lefolyóba szabad üríteni.
A megnyitó 06:30 órakor veszi kezdetét, ekkor kapják meg a csapatok a szükséges kellékeket, és kezdik el a sertések kivéreztetését is.
A versenyen a következő termékek előállítása szükséges:
- 1 db. hátsó csülök formázva (az elmúlt évekkel ellentétben az idén már nem a hátsó comb, hanem a hátsó csülök kerül a kisbíró által begyűjtésre)
- Kolbász, hurka (kóstolóhoz)
- Abált szalonna, vagy tepertő (kóstolóhoz)
- Leves vagy toros káposzta (kóstolóhoz)
A termékek előállításához a rendezők által biztosított, és az állatorvosok által bevizsgált nyers hús használható fel.
A csapatok az esetlegesen általuk hozott állati termékeket, csak a származási hely igazolásával (számlával) vihetnek a verseny helyszínére.
A termékeket a csapatok kizárólag hőkezelés (sütés, főzés) után kóstolás céljából, kóstolójegy ellenében adhatják át a vendégeiknek. A verseny tisztasága érdekében kérjük a szabályok betartását.
A verseny helyszínén a népi mesterségek művelői – fazekasok, bőrösök, mézeskalácsosok, teknősök, kosárfonók – valamint kirakodók és vendéglátók előre kiváltott engedéllyel árusíthatják portékáikat. Az árusítást a mindenkori ide vonatkozó törvények, jogszabályok betartása mellett végezheti. Érvényes poroltót hozzanak magukkal.
A versenyző csapatokhoz tartozhatnak zenészek (hegedűsök, gitárosok, citerások) táncosok, komédiások, de a rendezvény helyszínén kizárólag a nagy színpadon használható hangosító berendezés. Ezt a rendezők biztosítják. Gépi zene, valamint hangosítás nem megengedett a rendezvény idején!
Minden csapat maga hozza:
- Kését, bárdját, fokosát és egyéb eszközeit
- Darálóját, töltőjét, egy egész sertés feldolgozásához szükséges fűszereit
- Teknőit, tároló edényeit (hagyományos edények használata zsűrizésnél előny!)
- Tisztított sertésbelet, hurkának való gabonafélét (rizst, gerslit vagy zsömlét)
- 1-2 üstházat, sütéshez – főzéshez való tűzhelyet
- Szükséges mennyiségű üstöt, feldolgozó asztalt
A rendezők az elmúlt 11 év alatt tapasztalták a csapatok rendkívüli komoly munkáját, a sok új ötletet, díszes portákat, kedves vendéglátást, a széleskörű kínálatot a vendégek számára, pálinka, pogácsa, forralt bor, sütemények stb… Ezért döntöttünk úgy, hogy a kóstolójegyekből 33%-ot, azaz 100 Ft-ot a csapatoknak juttatunk. Ezen felül a résztvevők munkáját értékes ajándékokkal jutalmazzuk!
Jó versenyzést, jó eredményeket kívánunk!
(Forrás: www.bollerverseny.com)